Тези, които ме познават добре, знаят, че съм върл противник на съвременната философия за позитивното мислене. Не че не оценявам страхотните възможности, които носи тази настройка на притежателите си, но от друга страна смятам, че залитането в нея и опитът за изтриване на негативните емоции е не само вредно, а направо опасно за човека и човечеството като цяло. Като вечен студент по психология (защото още не съм завършила и скоро няма да завърша) и като личност, в която има поне елеменарни развити качества на логическо мислене, ще Ви представя своите причини да не следвам позитивната доктрина. Ще предложа и няколко първи действия, с които хората, които искат, да се освободят от тази поробваща идеология.

 

Причина 1: Заменянето на негативните емоции с положителни не остранява първите, само ги замита под килима.

А когато заметеното стане твърде много, в един момент започваш да се спъваш. Човекът е устроен да има множество разнообразни емоции. Човек понякога е и тъжен. В това няма нищо срамно. Когато не дадем израз на негативните си емоции, ние не ги унищожаваме, а ги складираме в тялото си. След месеци или години избиват в тежки депресии, тревожни разстройства, безсъние, проблеми със сърцето, с кръвно и какво ли още не. Била съм там и знам, че тогава и да искате, никакви положителни мисли не могат да Ви помогнат, а само специализирана помощ от професионалисти.

Действие 1: Наревете се веднъж като хората. Ще Ви олекне много повече от един час медитация или от това да вдишвате аромата на чая, защото трябва да живеете в настоящето.  А ако сте мъж и обществото вече Ви е казало, че не трябва да плачете, удряйте по боксова круша, докато капнете.

  

Причина 2: Само позитивното мислене може да действа негативно на личните връзки.

Предполагам, че сте се начели и наслушали на съвети как, когато нещата забуксуват в нашата връзка, трябва да се замислим върху положителните качества на нашия партньор, да не се фокусираме върху негативното и така ще открием многото причини, заради които все още сме заедно. Това е долна лъжа. Ако не харесвате определени действия в партньора си, кажете му/й го. Изговарянето на неприятните ситуации премахва ситуациите, а не позитивните спомени за това, как Вие, докато бяхте в болницата, той/тя Ви носеше страхотна супа. Иначе рискувате, както в Причина 1, да потиснете голямо количество емоции, което накрая ще се изрази в желание да убиете мъжа си/ жена си в съня му/й.

Действие 1: Кажете на гаджето си, че не Ви е приятно да показва клипче с Вас, колкото сте рошави сутрин, на приятелите си. Не се опитвайте и Вие да го намирате за забавно, когато не е.

 

Причина 3: Позитивното мислене премахва критичното мислене.

Критичното мислене е един от най-ценните ресурси, с които можете да разполагате. Критичното мислене ни помага да видим една ситуация от всички ъгли, да оценяваме сложните взаимовръзки и така да вземем правилното решение. Позитивната доктрина предлага само едната страна на монетата. Знаете ли как се развива това идейно течение в Щатите? След една икономическа криза, в която трябва да съкратят хиляди работници. Уволняващите тръгват на поход и уверяват съкратените, че това за тях е уникална възможност, че напускането на работа ще им помогне да осъществят мечтите си. В този смисъл филмът с Джордж Клуни не е измислица, а реалност. Това се е правело с цел да се намалят до минимум работниците, които да съдят компаниите след това. В този аспект позитивната доктрина създава подчинени хора, а не личности, способни да променят живота си и средата около тях.

Действие 3: Вместо да лежите на дивана, опитвайки се да визуализирате безоблачното си бъдеще, излезте на улицата и се включете в протеста.

 

Причина 4: Позитивното мислене Ви дава задължителни предписания как да живеете. Ако не спазвате правилата на играта, получавате присъда „доживотна вина,“ че животът Ви не се е наредил според очакваното.

Да бъдеш или да не бъдеш! Едно време хората четяха Шекспир и други велики писатели, за да търсят отговори на житейските си дилеми. Днес се задоволяват със статии от типа: „10 начина да бъдем щастливи,“ „5 стъпки към успеха,“ „7 ритуала, които да спазвате за привличане на любовта.“ Не стига, че имаме хиляди правила на работното си място, но вече нямаме право да се отпускаме и в свободното си време. Дори и да е събота, трябва да станем в 7, да си направим списък с нещата, за които сме благодарни, да си набележим целите за деня, да визуализираме идеалния партньор и чак тогава можем да продължим с програмата за уикенда. Само че животът е малко по-сложен и не винаги еднозначен. Животът не може да влезе в 5 правила, прочетени от фейсбук. И не ме обвинявайте, че и моята статия е в този стил. Иначе ме е страх, че няма да я прочетете.

Действие 4: Спрете да контролирате мислите си и настроенията си. Спрете да спазвате предписанията на хора, които забогатяват на Ваш гръб. Вие не сте изолирани сами на тази планета, за да мислите наистина, че всичко зависи от Вас. Не хвърляйте вината върху себе си. Вие сте просто човек и нищо човешко не Ви е чуждо. Дори Ницше го е потвърдил. И искате да кажете, че Ницше е по-тъп от авторите на статиите „5 начина да…?

 

Причина 5: Позитивното мислене не лекува болести

Нетът бъка с истории на хора, които със силата на позитивното мислене са се излекували я от обикновена настинка, я от рак. Няма обаче ни един човек, болен от СПИН, който да се е излекувал, прилагайки тази техника. Защо ли? Може би защото, така или иначе няма медицински лек за тази болест, а за някои видове и форми на рак, има. Защо тогава да повярвам, че позитивното мислене, а не медицинската терапия, е помогнало? Това, което понякога разболява, е именно позитивното мислене. То потиска негативните емоции, които само се трупат в тялото и го отравят, то Ви казва, че всичко е наред, че сте здрави като бик и не е необходимо да си правите профилактични прегледи. Все пак сте позитивен човек, а това значи, че сте имунизирани срещу болестите на света, нали?

Действие 5: Направете си най-накрая всички профилактични прегледи, които влачите години наред. Профилактиката, добрата храна в достатъчни количества и спортът в умерени количества (защото крайностите винаги са лоши) са нещата, които ще Ви предпазят от тежки заболявания. Ако все пак се разболеете, приложете предписаната терапия, освен позитивното мислене. Черният Ви дроб няма да се оправи, докато всяка вечер ядете свински пържоли, нахилени до ушите срещу залеза на слънцето.

Comments

коментари