Едно време много обичах да обикалям по парковете и да раздавам правосъдие. Как една майка се карала на детето, как друга го нагрубила с лоши думи, как то се влачело, ревейки, по земята, а тя си говорела през това време с приятелката и грам нищо не направила. Тцъ, тцъ, какви майки, си мислех аз, никога няма да стана като тях.
Сега не знам каква майка точно съм, но знам едно със сигурност – вече никога не си позволявам да съдя другите. Много книги прочетох за майчинството, много се подготвях, но все пак установих, че има правила в тях, които за мен са невъзможни за спазване на 100 процента. Ето кои ме затрудниха.


1. Не крещете на детето си.

Книгите с такъв съвет сигурно са писани от хора, които не са били точно в този момент по майчинство, гледащи неспящо бебе, смазани от безсънието вече шести месец. Изтощена от друсане, люлеене, пеене, понякога се разкрещявам на сина си, че не мога повече да се занимавам с него, и го оставям в леглото да плаче. Излизам от стаята да се успокоя, защото може да стане и по-лошо. Събрала силите си за 2-3 минути в другата стая, влизам отново, за да продължа с друсането, люлеенето, пеенето.


2. Винаги обяснявайте на детето си, то разбира. Дори малките бебета разбират.

Детето може и да разбира, но в повечето случаи гениално добре се крие. Моят рязък тон и хилядократно повторена реплика да не пипа кофата за боклук е посрещната с още по-голяма настървеност да се залепи точно там. В крайна сметка направих друго – оставих го да изтараши няколко пъти кофата и после забрави за нея. Win-win ситуация. Аз останах дзен, а той опозна света.

3. Не пускайте телевизия на детето си, докато се храни. Ако не иска да яде, не го насилвайте. За следващото хранене тъкмо ще е изгладняло.

Как така ми се случи дете, което може и цял ден да пропусне храната, ако е решило, че не иска да яде това, което му давам! И как тези автори на книги изтърпяват едно гладно сладурче до следващото хранене, което пълзи и плаче жално, тръшка се по пода и хвърля играчките, изпречили се по пътя му? След като съм изпяла всички песни от репертоара си, дала съм му всички любими играчки и съм се правила на маймуна половин час, в които той е изял две лъжички, му пускам накрая „Мики Маус“ на Роси Кирилова (благославям я тази жена). След два repeat бутона детето е наядено и щастливо, а аз отново съм дзен.

4. Не давайте на детето да гледа Baby TV. Телевизионното зомбиране е изключително вредно.

Няма как да не се съглася с този съвет. Все едно аз съм го писала. Преди да имам дете, разбира се. Защото също така са вредни натрупаните неизмити чинии, неизпраните дрехи, празният хладилник, тъй като не съм имала време да сготвя. Домакинската работа изисква доста време, а не е лесно да я правиш, когато сладкото бебе допълзява в кухнята и започва да се катери по дънките ти нагоре, хленчейки сърцераздирателно. Затова го занасям в хола и го моля да погледа малко телевизия, докато изчистя. Изглежда тази молба я изпълнява с охота, за разлика от онази с кофата за боклук.


5. Давайте на детето много физическа нежност.

Оказах се неспособна да дам на детето си физическа нежност, защото непрекъснато го стискам, мачкам, меся, задушавам от целувки и прегръдки. Само като видя сладкото му личице и пухкави ръчички, озверявам и го нападам физически за още силни прегръдки и звучни целувки. Гледам да го правя сега, докато ми дава. А после е ясно – както казва мъжът ми: „Имам една мечта: като порасне, да не ни мрази много.“

Comments

коментари