Аз съм на 28 години и имам следният проблем – с мъжа ми сме заедно от 4 години, но напоследък имаме различни виждания по отношение на сексуалния ни живот. Оказа се, че мъжът ми гледа порно изключително често, което мен много ме нарани. Почувствах се така, все едно не съм му достатъчна. Не само това, но един ден той ми предложи да правим секс на порно филм. Съгласих се от страх, че съм му скучна и може би иска разнообразие. Не ми беше приятно, защото той беше взрял поглед през цялото време в екрана и все едно изобщо не участваше в сексуалния акт. Мъжът ми започна да си иска все по-често порно по време на секс. Онзи ден го правихме без порно и той не успя да свърши. Това преля чашата и реших да Ви пиша. Трябва ли да се притеснявам от порното в нашия живот? Трябва ли да говоря с мъжа си, че не ми е приятно? Отчаяна съм.

Кристина

 

Здравейте, Кристина,

Давам си сметка, че това, което пишете, е твърде интимно, а не всичко може да се сподели или „оголи“ публично. От друга страна анонимността на интернет пространството позволява по-голяма откровеност и смелост в споделянето. Липсата на конфиденциалността и комфорта на личната среща, на защитено пространств на терапевтичната сесия пречат и на задълбочаването на анализа и не ангажират с действия, а действията са в основата на промяната.

Поради тази причина моят отговор ще е по-скоро през задаването на въпроси, които надявам се, ще Ви насочат към осмисляне и фокусиране към същността на вашата промяна:

Първо, по отношение на мислите – всъщност това, „че сте му скучна“ и че „не сте му достатъчна“ са Вашите мисли за неговите преживявания. С други думи, това е сценарият във Вашата глава. Реално ние не знаем какви са причините мъжът Ви все по-често да се обръща към порното. Защо и как се получи така, че е невъзможно въпросите на сексуалността, които възникват във всяка връзка, да не могат да бъдат обсъдени без притеснение при Вас? Защо трябва да се крият желания и емоции?

Погледнете на гледането на порно като на метафора – примерно гледам порно, защото там жените не отказват, винаги са готови на експерименти. Следователно какво и как ще е удобно да се направи, та в нашия сексуален живот да присъстват експериментите? Да, всеки човек си има сексуални табута, но и всеки не би отказал малко приятно изследване върху партньора и себе си, в защитеното пространство на интимността. Разбира се, това са моите спекулации, тъй като аз не знам какво е посланието зад „Мъжът ми гледа порно“.

Второ, по отношение на Вашите емоции – От писмото Ви заподозирам, че по принцип ви е трудно да се себеотстоите – какво означава „съгласих се от страх?“ Как изобщо на Вас ви идва идеята, че той иска разнообразие? Тоест вие се чувствате несигурна по отношение качествата на своето тяло, преживяванията, които творите с него? Как се случва така, че момичета или жени, които не присъстват физически, са по-добри, по-еротични от живата, топла жена? Смятам, че хубаво трябва да се замислите върху въпросът как може да си повишите адекватно самочувствието като жена. Тогава няма да е възможно екранни образи да Ви „нараняват“ и унизяват.

Промените ли се вие, мъжът Ви ще трябва да Ви последва.

Желая Ви най-искрено успех!

Дани

Comments

коментари