Забелязвали ли сте, как напоследък в интернет пространството се въртят едни и същи статии за това как да сме успешни и щастливи? Светът се напълни с коучове и коучки, които ни дават предписания как да живеем и да черпим от изобилието на живота. По много теми може и да са прави, но сега споделям тези, с които не съм напълно съгласна:

  1. Ти можеш да постигнеш всичко! Светът е в твоите ръце!

Не можеш да постигнеш всичко и по-добре по-рано да го осъзнаеш, за да не си пропилееш времето и силите. Хората не се раждат равни, те се раждат с различни гени и семейни условия. Едни ще са по-умни, други – по-упорити, а трети ще са умни и упорити, но майка им няма да ги е обичала достатъчно и ще се самосаботират при всеки опит за успех. Животът е по-сложен от една сладкарница, в която просто си избираш торта и излизаш. Единственото, което можеш да направиш, е да се стараеш. Резултатът невинаги е в твоите ръце.

  1. Освободи се от веригите на ежедневието! Прави това, което ти доставя удоволствие.

Това е поредната измислица от нереален свят, където дори авторите на тези статии не живеят. Да правиш само неща, които ти доставят удоволствие, е нереално в живота на възрастните. Възрастните хора имат безкрай задължения – към семейството си, към децата си, към банките като цяло. Аз също бих искала да бъда единствено писател и да не правя нищо друго през деня. Но жилищен кредит и детегледачка не се плащат с писане, или поне не с моето писане. Затова нямам намерение да слагам върху себе си още един хомот на вината, че не мога да се освободя от веригите на ежедневието. Човек не може да има всичко.

  1. Можеш да имаш всичко. Светът е пълен с изобилие и трябва само да протегнеш ръце.

Ако вярвате, че светът е пълен с изобилие, съм сигурна, че сте пътували само из Европа и САЩ. Сега сериозно – когато човек казва „Да“ на една възможност, едновременно казва „Не“ на хиляди други. Тук става въпрос единствено и само за приоритети. Ако отговориш с “да“ на един мъж/ жена, се отказваш от другите. И много по-често в практиката съм виждала валидна друга теория, противоположна на това, че можеш да имаш всичко. И тя е: „От два стола на земята.“

 

  1. Ако не си сигурен, че вървиш в правилна посока в професионален план, си се представи на 50 години. Обърни се назад. Ако съжалиш за изборите си, значи трябва да промениш нещо.

Едно време обожавах този съвет. Струваше ми се много точен. Но напоследък имах възможност да говоря по тази тема с много хора в зряла възраст, и успешни, и не толкова успешни в професията си. Повечето казват, че когато са вече по-близо до смъртта, всичко им се струва прах и пепел. Съжаляват единствено за това как са обичали и колко са обичали.

 

С горенаписаното не казвам, че трябва да се откажем да следваме мечтите си. Трябва да вървим по мечтания път и още как. Но нека не забравяме, че сме хора, а не Богове, и че можем единствено да се стараем и да опитваме. И по пътя да се заограждаме с хора, които обичаме и които ни обичат. Защото, както е казано вече, ако вървиш сам, ще стигнеш бързо, но ако вървиш с друг(и), ще стигнеш далече.

Comments

коментари